Wat is gefermenteerd eten?

Je weet het misschien niet, maar je eet iedere dag een grote variatie aan gefermenteerde voeding. Dranken als bier of wijn, voeding als kaas en yoghurt, smaakmakers als azijn of sojasaus, de lijst is nog veel langer. Er zijn duizenden gefermenteerde producten, die allemaal heel verschillend zijn maar een ding met elkaar gemeen hebben: ze maken allemaal het fermentatieproces door. 

Fermentatie gebruikt microben (gezonde bacteriën, gist of schimmel) om de componenten van een product te transformeren met als doel de houdbaarheid te vergroten, het meer verteerbaar te maken en, last but not least, de smaak te versterken en te verbeteren. Het kan nog specifieker: het is de transformatie van voeding door enzymen, geproduceerd door microorganismes. 

Het woord Fermentatie komt van het latijnse woord 'Fervere' wat 'om te koken' betekent. De Romeinen zagen de vaten met druiven bubbelen, wat resulteerde in wijn om te drinken. Het zicht van de bubbels deed ze denken aan water koken in de keuken, dus ze het namen het woord af van 'Ferveo' (koken!).

Fermentatie wordt al millennia in de keuken gebruikt om voedingsmiddelen te conserveren, het verfijnt en versterkt de smaak. Fermentatie maakt groentes verteerbaar zonder ze te koken, wat er weer voor zorgt dat er meer vitamines behouden blijven. 

We zijn ons productassortiment begonnen met 6 gefermenteerde producten, maar willen snel uitbreiden naar producten zoals miso, tempeh, koji en frisdranken zoals tepache, kombucha en gemberbier.

Verzendkosten binnen Nederland: €6,75

Let op: ophalen is gratis! 
Maar dit kan je pas aangeven bij 'bestelling afronden'. 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, over nieuwe producten en updates over Basic Theory HQ
Aanmelden
© 2020 Basic Theory Ferments | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel