FERMENTATIE EN MICROBEN?!
2 FEBRUARY WAT IS FERMENTATIE?
Wat IS Fermenteren nou eigenlijk?
Fermenteren is een manier om voedsel te transformeren met de hulp van een van de mooiste dingen die natuur te bieden heeft, namelijk microben. Vanaf het begin van de mensheid fermenteren we ons eten om dit langer te kunnen bewaren om koude winters of droge zomers door te komen. Zo deden onze voorouders overschotten van oogsten fermenteren in zeewater, waardoor ze het hele jaar ervan konden blijven genieten. De uitvinding van de koelkast heeft er helaas voor gezorgd dat fermenteren meer naar de achtergrond is geschoven. Daarnaast is de voedingsindustrie er goed in geslaagd om producten te fabriceren waar conserveringsmiddelen aan worden toegevoegd.
Gelukkig zijn de wekpotten weer in opkomst want fermentatie is ondertussen meer dan 10 jaar een stijgende foodtrend. Dit komt met name door de unieke smaken die door het fermentatieproces ontstaan en omdat we samen steeds meer stappen willen zetten naar een duurzamere wereld.
Even terug naar de microben, want wat is dat precies? Microben zijn onzichtbare levensvormen en gefermenteerd voedsel zit er vol mee! Je komt ze tegen in de vorm van bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en gisten. Ik hoor je denken.. Iewl, is dat gezond? Nou en of. We zijn opgegroeid met het idee dat micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten slecht voor je zijn, terwijl maar een minuscuul deel van al deze microben gevaarlijk kunnen zijn.
Microben zijn een belangrijke aanvulling op ons dagelijkse dieet. Ze helpen onder andere met onze spijsvertering door vezels af te breken, ze beschermen je tegen gevaarlijke bacteriën, ze ondersteunen je afweersysteem en zijn daarom je beste vrienden. Elk mens is geboren met een microbioom, een eigen lichamelijk ecosysteem die uit goedaardige bacteriën, schimmels en gisten bestaat. Microben houden van samenwerken en van veel vrienden, dus hoe diverser jouw microbioom hoe beter! Tijd om beter voor ze te gaan zorgen, dan zorgen ze namelijk ook weer goed voor jou!
Je kunt je ondertussen wel voorstellen hoe blij jouw microbioompje is zodra je kimchi of sauerkraut eet!
What's in for tomorrow...
Een overheerlijk recept staat op het menu!