DUURZAAMHEID

 

Ons huidige voedselsysteem heeft ontzettend veel impact op het klimaat; de voedselproductie is naar schatting verantwoordelijk voor 26% van de wereldwijde CO2eq uitstoot, en een kwart van het geproduceerde voedsel gooien wij weg. Deze verliezen vinden voor ongeveer tweederde plaats in de productieketen, maar dus ook één derde bij de consument thuis (Foodfoodprint, 2023). Wij vinden dat dit absoluut anders moet en ook kan. Met elkaar kunnen we voedsel anders produceren en minder verspillen om onze footprint én foodprint te verlagen!

 

Duurzame productie

Fermenteren is in essentie duurzaam omdat je nagenoeg alles van het voedsel gebruikt en dus heel weinig ervan weggooit. Het is een oeroude techniek en een hele goede methode om eten verteerbaar en langer houdbaar te maken. Als we onze voedseloverschotten uit elk seizoen zouden fermenteren, hebben we het hele jaar door voedsel bordenvol smaak, vitamines en vezels. En we hoeven dan buiten “het seizoen” geen voedsel van ver te laten komen, wat bijdraagt aan minder CO2-uitstoot. Ook fermenteren wij voor een betere wereld door onze ingrediënten zo regionaal mogelijk af te nemen en bij boeren hun voedseloverschotten af te nemen. We gebruiken zo min mogelijk plastic in productie en zo veel mogelijk gerecyclede materialen. Ons GFT-afval gaat naar ons wormenhotel ‘Hotel Caliwormia’ waar jij gratis compost kan ophalen. Op deze manier maken wij producten die waarde toevoegen aan deze wereld!

 

Duurzame relaties

Naast dat wij met restromen van groenten werken, geven wij ook om mentale en fysieke gezondheid. Hier komt duurzaamheid ook om de hoek kijken. Binnen Basic Theory streven wij naar duurzame relaties om zo de gezondheid van het personeel én het bedrijf te bewaken. Basic Theory kiest er bijvoorbeeld voor om stagiaires uit te betalen. Personeel verdient meer dan het minimum loon, en er is ruimte voor een flexibele invulling van contractvoorwaarden. Tevens wordt er tijd gereserveerd voor personeelsbegeleiding zodat iedereen op de juiste plek wordt gezet in zijn/haar/hen talent. Naast personeel wilt Basic Theory ook duurzame relaties opbouwen met klanten en leveranciers. Juiste prijzen, goede kwaliteit, en focus op lokale partijen. Hiermee stimuleren wij de lokale economie en verlagen wij tevens de CO2-footprint door minder transport.

Hebben jullie dan wel ambitie om internationaal te gaan? Jazeker, máár… onze ambitie is vooralsnog om de grootste leverancier van de Benelux te worden. En mochten wij onze grenzen ooit gaan verleggen, dan durven wij stiekem te dromen van nieuwe fermentoriums waar lokale groentes van deze landen worden gefermenteerd tot heerlijke, smaakrijke, en gezonde producten.

 

 

© 2020 - 2024 Basic Theory Ferments | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel