SMAAK

 

Fermentatie is een geweldige manier om smaken te intensiveren zonder chemische conserveermiddelen te gebruiken. Met de gespecialiseerde fermentatietechnieken van Do die zij al 10 jaar lang aan het ontwikkelen is, haalt Basic Theory de mooiste en meest kleurrijke smaken naar boven uit groenten, en fruit en nog meer. Wij kijken dieper in het scheikundige proces door onze werkwijze aan te passen aan de microben. Want hierbij is het van belang om de gezonde bacteriën, gisten en schimmels op de juiste manier en in de best beste omgeving te laten samenwerken. Met deze kennis en ervaring kunnen wij een breed assortiment van heerlijke producten leveren van hoge kwaliteit in grote oplages.

 

Maar Do, wat is nou precies fermenteren?

Je weet het misschien niet, maar je eet en drinkt iedere dag gefermenteerde producten. Dranken als bier of wijn, voeding als kaas en yoghurt, smaakmakers als azijn of sojasaus, de lijst is nog veel langer. Er zijn duizenden gefermenteerde producten, die allemaal heel verschillend zijn maar een ding met elkaar gemeen hebben: ze maken allemaal het fermentatieproces door. 

Wanneer je gaat fermenteren, gebruik je microben (gezonde bacteriën, gist of schimmel) om de componenten van een product te transformeren met als doel de houdbaarheid te vergroten, het beter verteerbaar te maken en, last but not least, de smaak te versterken en te verbeteren. Het kan nog specifieker: het is de transformatie van voeding door enzymen, geproduceerd door micro-organismen. 

 

Het woord fermentatie komt van het latijnse woord 'fervere' wat 'koken' betekent. De Romeinen zagen de vaten met druiven bubbelen, wat resulteerde in drinkbare wijn. De bubbels deed ze denken aan het koken van water in de keuken, en hier kwam het woord 'fermentare' uit voort. 

Fermenteren wordt al millennia lang in de keuken gedaan om voedingsmiddelen te conserveren. Het verfijnt en versterkt de smaak. Fermentatie maakt groentes verteerbaar zonder ze te koken, wat er weer voor zorgt dat er meer vitamines behouden blijven. 

We zijn ons productassortiment begonnen met 6 gefermenteerde producten, maar willen snel uitbreiden naar producten zoals miso, tempeh, koji en frisdranken zoals tepache, kombucha en gemberbier.

 

Wil je meer weten over onze producten? Klik dan hier

 

© 2020 - 2024 Basic Theory Ferments | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel