GEZONDHEID

 

Gezondheid is een ontzettend groot begrip, waar fermentatie veel invloed op heeft. Wij zelf eten veel gefermenteerde producten voor onze lichamelijke gezondheid maar ook onze mentale gezondheid (5 inzichten en trends over gut health, 2022). Fermentatie is namelijk hoe onze voorouders voedsel bewaarden zonder elektriciteit. Fruit, vis en vlees werden gezout, gepekeld, gedroogd of gerookt zodat ze mee konden naar de komende seizoenen. In de huidige maatschappij wordt er onnodig veel en ongezonde bestandsdelen gebruikt om eten op smaak te brengen en langer houdbaar te maken.

 

Maar waarom is het zo gezond?

Gefermenteerde voedingsmiddelen zitten vol gezonde stoffen die onze darmen van essentiële, levende bacteriën voorzien. Hierdoor blijft het darmmicrobioom rijk in diversiteit. Gefermenteerde voeding kan vele malen meer gezonde microben dan een probiotisch voedingssupplement bevatten. Een divers microbioom is gelinkt aan een beter immuunsysteem, meer energie en snellere stofwisseling. 

Gezonde darmen zijn rijk aan  probiotica die antitumor-, antivirale en antischimmel substanties produceren. Ook kan een gezonde darm meer voedingsstoffen uit het geconsumeerde eten halen. Het fermentatieproces breekt de anders onverteerbare cellulose af, zodat rauwe ingrediënten makkelijker verteren en de vitamines en mineralen makkelijker door ons lichaam worden geabsorbeerd.

Met een eetlepel van ons product per dag krijg je een enorme hoeveelheid vitamine B en C binnen. Onze producten zijn ongepasteuriseerd dus springlevend met gezonde microben! 

 

 

Wij bij Basic Theory vinden dat we terug moeten gaan naar de kern van voeding, want hier komen meerdere gezondheidsaspecten uit voort:

 

1. Probiotica wordt aangemaakt

Dit heeft een positief effect op je tweede brein; je darmsysteem. Hier wordt ontzettend veel geregeld voor de rest van je lichaam. Een probioticarijke darmflora ondersteund spijsverteringsproblemen, verbetert je immuunsysteem en zorgt dat vitamines en mineralen beter worden opgenomen.

2. De producten zijn suikervrij/suikerarm

Ondanks dat je suiker toevoegt aan het proces, worden gefermenteerde producten suikervrij of suikerarm. Tijdens het fermentatieproces ontstaan bacteriën die je wilt laten groeien en de voedingsbodem hiervoor is suiker. Als het proces goed wordt uitgevoerd verdwijnt de suiker uit het eindproduct, want door fermentatie worden koolhydraten (suikers) afgebroken. Hierdoor zijn de producten geschikt voor een suikerarm voedingspatroon. Denk aan melk naar yoghurt en kool naar zuurkool.

3. Als je voedsel kookt verlies je gemiddeld 20-50% van de vitamines

Het verlies zit met name bij de hittegevoelige en wateroplosbare vitamines zoals B1, C en foliumzuur. Door fermentatie blijven deze allemaal behouden. Fermenteren zorgt daarnaast ook voor een betere opname van mineralen en voedingsstoffen. Een echte win-win!

4. Door het fermentatieproces worden er celwanden in voedsel afgebroken

De bacteriën ondersteunen hiermee je spijsvertering want het eten wordt makkelijker verteerbaar.  Hierdoor kun je rauwe groenten eten zonder een opgeblazen gevoel of maagpijn, en zorgt het voor een goede en natuurlijke stoelgang. 

5. Helpt tegen hartproblemen en diabetes II, en is bloeddruk en cholesterolverlagend

Recent onderzoek heeft aangetoond dat gefermenteerde voeding preventief helpt tegen het ontstaan van hartproblemen en diabetes II. Aanvullend is het bewezen dat de probiotica in gefermenteerde producten effectief bijdraagt aan het verlagen van een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol (Journal Critical Reviews in Food Science and Nutrition, ‘Health Benefits of fermented Foods’, 2019)

 

Deze content is niet geschikbaar als professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Zoek altijd advies van een arts of gekwalificeerde zorgverlener met vragen betrekking tot een medische aandoening.

 

© 2020 - 2024 Basic Theory Ferments | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel