WELKE IS BETER?

Product 6 van 24

6 FEBRUARY FERMENTEREN VS KOKEN

Koken VS. Fermenteren


Nutriënten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Maar wist jij dat als jij je groenten in water kookt, ontzettend veel goede dingen verloren gaan?
Bijvoorbeeld mineralen en enzymen, maar vooral vitamines, zoals vitamine C en B kunnen tot 60% verloren gaan door de hitte in het water.  Ook kun je kleur en structuur verliezen tijdens het koken. Daarnaast is gekookt voedsel vatbaar om te bederven.

Maar als je je groenten gaat fermenteren, blijven alle goede dingen in de groenten behouden.
Niet alleen de micro-organismes zelf, maar het proces van fermenteren maakt voeding gezonder. Als goede microben groeien maken ze stoffen aan waardoor schadelijke bacteriën niet meer kunnen groeien in je eten. Zelfs kunnen microben vitamines aanmaken en breken lastig verteerbare stoffen af, waardoor je lichaam zelf minder moeite hoeft te doen om voedingstoffen te verteren in je microbioom. Hierdoor hou je aan het einde van de dag meer energie over, omdat je lichaam dus minder hard hoeft te werken.

Bronnen:

https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/how-cooking-affects-the-nutrient-content-of-food/
https://www.nieuwsvoordietisten.nl/meer-vitamineverlies-bij-koken-dan-bij-bakken/https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Factsheets/Factsheet%20Bereiden%20van%20voedsel.pdf
https://www.micropia.nl/nl/ontdek/onzichtbare-wereld/fermentatie/

 

Bij de interpretatie van retentiefactoren is het belangrijk om in gedachten te houden dat het richtwaarden zijn die een schatting geven van het behoud. Er zijn allerlei factoren van invloed op het behoud van voedingsstoffen na bereiden. Onder andere de kooktijd, de temperatuur bij bereiding, de hoeveelheid water, vet of olie, de bewaarcondities voorafgaand aan het bereiden en het tijdstip van oogsten in relatie tot de houdbaarheid van het product. De consument heeft dus zelf een grote invloed op het uiteindelijke behoud van voedingsstoffen in een gerecht.

 

© 2020 - 2024 Basic Theory Ferments | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel