ZO MAAK JE KIMCHIDO!

Product 3 van 24

3 FEBRUARY KIMCHIDO!

RECEPT KIMCHIDO

YES! We gaan vandaag kimchi maken! Hieronder vindt je alle benodigdheden.
Check de video op Instagram of Youtube waarin Do uitlegt hoe je met dit recept tot een heerlijke pot kimchi komt.

Benodigdheden:

  • Weckpot 800 ml
  • Snijplank
  • RVS of plastic mengkom
  • Scherp mes (en misschien pleisters)
  • Blender
  • Een sterk elastiekje of meerdere minder sterke. Of een combinatie hiervan. 

Ingrediënten:

  • 1 halve Chinese kool, overdwars gesneden in repen van 3 cm (450 gram) overdwars gesneden in repen van 3 cm.
  • Een half chinees koolblad bewaren!
  • Wortel, geraspt of gesneden in dunne reepjes (75 gram)
  • Rettich, gesneden in dunne kwartjes  (75 gram)
  • 1 bosui, in ringetjes  (15 gram)
  • 1 tl Kimchido pasta (20 gram)
    Duimpje gember, twee tenen verse knoflook, 30ml water of kimchisap, 30gr gochugaru peper. 
  • 1 el zeezout (12-15 gram)

Tip: Ga langs bij de lokale groenteboer of naar de markt en koop lekkere verse producten.

Belangrijk:

  • Schone werkplek
  • Eerst je handen goed wassen, daarna niet bang zijn om je handen vies te maken.
  • Was je groenten met koud water
  • Schil de groenten niet, de goede microben zitten aan de buitenkant!
  • Maak de fermentatiepot goed schoon!

Hoe maak jij kimchido?

1. Weeg en snij alle groenten zoals hierboven beschreven en gooi ze in de mengkom.
let op dat je bittere stukken van groenten verwijderd zoals de kern van de chinese kool en het kontje van de wortel.

2. Voeg het zeezout toe en kneed met je handen het zout goed door de groenten heen voor 1 minuut.

3. Blend de gember (schillen hoeft niet!), knoflook, gochugaru peper en 30ml kimchivocht of sap in een blender en blend dit tot een currypasta. 

4. Voeg de currypasta toe aan de groenten en kneed het geheel door elkaar.
Je wilt blijven kneden tot je het vocht makkelijk uit de groenten kan knijpen. 
Niet in je ogen wrijven of naar de wc gaan tijdens dit proces!

5. Open de fermentatiepot. Eerst wil je het vocht eringieten wat onder in je mengbak ligt, zo kan je makkelijker de luchtbellen eruit drukken. In drie etappes wil je de fermentatie pot vullen, zodat je goed de groenten onder het vocht kan duwen.
Vul de pot niet voller dan 80% van de inhoud van de pot, dus 3 centimeter onder de rand.

6. Pak het koolblad wat je overhebt en plaats dit boven op de weckpot.
Duw met vier vingers voorzichtig het blad onder het vocht, zodat de groenten onder het blad blijven. Hierdoor zorg je dat de KimchiDo beschermd tegen de zuurstof boven in de pot!

7. Maak de pot goed schoon aan de buitenkant en pak de elastiekjes. 
Met de elastiekjes kan je de sluiting dichtduwen, terwijl het koolzuur kan ontsnappen tijdens de hoofdfermentatie. Als je de weckpot wel met de sluiting dichtdoet, zorg dan dat je in de eerste 5 dagen elke dag de weckpot zachtjes ontlucht.

8. Fermenteren! Zet de pot op een warme plek (18-25graden), uit het zonlicht. Het fermentatieproces kan nu beginnen en je ziet weer kleine belletjes in de pot verschijnen. Dit is het koolzuur wat wordt aangemaakt! Yes, it's ALIVE! 

De KimchiDo is klaar als deze feller is van kleur, deze wat zurig ruikt en omhoog is gekropen in de weckpot. Dit is vaak al na 5 dagen. Proef met een schone vork en als de KimchiDo zo perfect smaakt, kan deze in de koelkast. Omdat deze goed verzuurd is kan je deze ontzettend lang bewaren, maar het microleven is het meeste actief tot 6 maanden na het fermentatie proces. Wil je meer uitgesproken smaak? Ga dan in een tweede fermentatie (kamertemperatuur) en proef tot jij vindt dat de KimchiDo voor jou perfect is. 

Stuur je foto's en vragen naar onze instagram!

© 2020 - 2024 Basic Theory Ferments | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel